Zapadna Srbija

8 dana, 7 noćenja

UDAHNITE LEPOTE ZAPADNE SRBIJE

OPIS PROGRAMA

…gde priroda miriše lepotom…reka Zapadna Morava, tražeći sebi put, između strmih litica Ovčara i Kablara, ostavila predivne zaokrete svoje vode…u tišini srpskih svetinja…u nepreglednim šumskim prostranstvima Ovčara i Kablara.…pećinskim hodnicima… u nepreglednim šumskim prostranstvima Tare…kroz kremansku misteriju u selu proroka…trasom starog Ćire… od Drvengrada do Andrićgrada, carskim putevima, preko ćuprije na Drini…kroz vekovno umeće Zlakuske grnčarije…sa ukusom domaće hrane na usnama i mirisom rakije šljivovice…odmor za dušu i telo…u samo jednom pogledu toliko nestvarne lepote i netaknute prirode…Dobro došli!

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan Ovčar banja Dolazak u Ovčar banju u prepodnevnim satima. Smeštaj u hotel.Nakon kraćeg osveženja krenućemo u obilazak banje. Laganom šetnjom stižemo do manastira Blagoveštenje u kome se sredinom prošlog veka, zamonašio patrijarh Pavle. Čućete mnoštvo zanimljivih priča vezanih za njegov boravak u ovoj svetinji. Povratak u hotel. Slobodno vreme za uživanje u zatvorenom bazenu sa toplom vodom ili korišćenje neke od Wellness usluga. Večera. Noćenje.

2.dan Ovčar banja Doručak Polazak grupe iz Ovčar banje, lokalnim putem, nekadašnjom železničkom trasom kojom je saobraćao čuveni voz Ćira. Na putu dugom oko 5km, čeka vas nekoliko predivnih vidikovaca na uklještene meandre Zapadne Morave, (Zvončac, Rapajlovača, Jovanje-Uspenje, Uspenje, Plava stena…), planinu Ovčar i Kablar, manastire Male srpske svete gore…Uz pregršt divnih kadrova, laganim hodom, dolazimo do krajnjeg odredišta, vidokavca Plava stena…U povratku u banju, set fotografija dopunićemo fotografisanjem sa reke, uživajući u vožnji na katamaranu…pristaćemo i kod manastira Nikolje, jednog od najlepših u klisuri. Povratak u hotel. Opuštanje u hotelskom bazenu ili korišćenje neke od Wellness usluga. Večera.Noćenje.

3.dan Guča-Ivanjica-manastir Studenica-manastir Žiča. Doručak. Nakon doručka odlazak na celodnevni fakultativni izlet. Polazak u 09.00h. Polučasovna vožnja kroz Dragačevo do prestonice trube. Obilazak Gučke varošice i ključnih mesta na kojima se održava festival Sabor trubača. Nastavak puta ka još jednom autentičnom gradiću okruženog planinama Javor i Golija. Čim zakoračite u Ivanjicu, kroz šalu i doskočicu, u Nušićevom maniru, osetićete ljubaznost i gostoprimstvo njenih sugrađana. Prošetaćemo se pored reke Moravice i stare hidrocentrale do vodopada, gradskim parkom i glavnom pešačkom ulicom. U nekoj od mnogobrojnih kafana napravićemo pauzu za osveženje. Vozeći se kroz divlju lepotu parka prirode Golija dolazimo do manastira Studenice, zadužbine rodonačelnika Srpske srednjevekovne države, Stefana Nemanje. Manastirski kompleks je centar srpske duhovnosti i pravoslavlja, ali je i umetničko delo svetskih razmera. Mogućnost organizovanja ručka u manastirskom konaku. Nastavak puta u manastir Žiču. Poseta zadužbine Stefana Prvovenčanog. Povratak u Ovčar banju.  Opuštanje u hotelskom bazenu ili korišćenje neke od Wellness usluga. Večera.Noćenje.

4.dan Drvengrad-Andrićgrad-krstarenje Drinom-Perućac-reka Vrelo. Doručak u 7.30h. Polazak na jednodnevni izlet u 08.00h. Sa kraćom usputnom pauzom za kafu i odmor, vožnja preko Užica do Mokre gore. Uz priču o Kremanskoj misteriji u selu proroka, trasom Šarganske osmice, dolazimo do Drvengrada, grada čuvenog režisera Emira Kusturice. Obilazak etno kompleksa (crkva Sv. Save, bioskop, pijaca…). Slobodno vreme. Nastavak puta do Višegrada. Uz priču o nobelovcu Ivu Andriću, obićićemo ćupriju na Drini, koja je ušla u Svetsku baštinu spomenika kulture i nalazi se pod zaštitom UNESCO. Zatim, odlazak u hotel “Višegrad“ gde ćemo uz ručak na hotelskoj terasi, uživati u šumu Drine i predivnom pogledu na most. Nakon ručka, obilazak Andrićgrada, još jedne izuzetne tvorevine našeg poznatog režisera. A onda, najlepši trenutak dana…ukrcavanje na brod „Grizzly“…krstarenje kanjonom Drine, jednim od najdubljih na svetu, koga krasi zelena boja vode i šumom obrasle litice…tamo gde se nebo spaja sa vodom, a provode nestvarni i nezaboravni trenuci…Nakon tri i po sata uživanja, dolazak na jezero Perućac gde će nas čekati autobus. Panoramsko razgledanje HE“Bajina Bašta“ i lagana vožnja do reke Vrelo, najkraće reke u Evropi. Posetićemo mesto izvora i prošetati se dužinom od 365m do njenog ušća u Drinu. Slobodno vreme. Povratak preko planine Tare u Čačak. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan Zlakusa Doručak. Nakon doručka odlazak na celodnevni fakultativni izlet. Polazak u 09.00h. Vožnja do Zlakuse gde ćemo posetiti jednu od grnčarskih zanatskih radionica. Ljubazni domaćini će nam pokazati kako se prave predmeti od gline. Kratki predah u etno selu Terzića avlija. A, onda polučasovna šetnja do Potpećke pećine. Na samom ulasku u pećinu nalazi se restoran sa ribnjakom. Ručaćemo svežu pastrmku potočaru i zasladićemo se domaćom pitom od jabuka. U pratnji lokalnog kustosa obićićemo pećinu sa najvećim pećinskim ulazom u Evropi. Povratak u Ovčar banju. Opuštanje u hotelskom bazenu ili korišćenje neke od Wellness usluga. Večera. Noćenje.

6.dan Ovčar banja Doručak. Nakon doručka odlazak polazak grupe iz Ovčar banje, pešačkom stazom broj 6 do neobične desne pritoke Zapadne Morave, Banjski potok, koja se spušta strmim planinskim stranama Ovčara. Zanimljiva je po manjim slapovima i taloženju sige, a sedimentne stene doprinose nesvakidašnjem prizoru. Posebno je atraktivan deo potoka na kilometar uzvodno od ušća, koji u jednom delu ima odlike kanjona. Provedite nezaboravne trenutke u nesvakidašnjem okruženju! Zatim, odlazak u posetu autentičnog seoskog domaćinstva na Kablaru. Gostoprimstvo će vam ukazati ljubazna domaćica i za vas uz čašicu dobre domaće rakije, spremiti tradicionalna jela ovog kraja. Za kraj ovog druženja, otićićemo na vrh Kablara odakle se pruža čaroban pogled na meandre Zapadne Morave, šumoviti Ovčar, Čačansku kotlinu i prostranu Šumadiju…Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

7.dan Uvac-Zlatar-manastir Mileševa Doručak. Nakon doručka vožnja preko Užica i Zlatibora do Uvačkog jezera. Polazak na krstarenje meandrima Uvca, kroz živopisne predele, u društu Beloglavog supa. Tokom ove jedinstvene avanture ispod strmih krečnjačkih litica kanjona Uvca, posetićemo Ledenu pećinu. Nakon četiri sata vožnje, vraćamo se na kopno. Nastavak puta na Zlatar. Okruženi omorikama i brezama, čistim vazduhom mediteranske i planinske klime uživaćemo u tradicionalnim jelima i specijalitetima ovog kraja (ovčija i goveđa pršuta, punomasni zlatarski sir, kajmak, pita od heljde, zlatarke palačinke, pita savijača, jagnjeće pećenje…). Nakon ručka, nastavak puta u manastir Mileševu, zadužbinu kralja Vladislava. Poseta manastirskog kompleksa. Povratak u Ovčar banju. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

8.dan Doručak. Takovo-Koštunići Nakon doručka, odlazak u Takovo, mesto gde je knez Miloš Obrenović podigao II srpski ustanak. Poseta Muzeju ustanka, crkve brvnare posvećene Svetom Đorđu i spomen parka „Kneževe livade“. Poslepodne ćemo provesti u eko selu Koštunići. Slobodno vreme za obilazak muzeja, uživanje i kupanje na jezeru, sportske aktivnosti na nekom od mnogobrojnih terene, degustaciju nacionalnih jela, domaćih sokova i različitih vrsta rakije. Kraj programa. 

PRIJAVITE SE VEĆ DANAS!

Ovo je naš predlog! Putovanje možete kreirati prema sopstvenoj želji!

Odredite broj dana i destinacije koje ćete posetiti!