Seoska Domaćinstva

Seoska domaćinstva su osnova naših Etno tura. Beg od užurbane svakodnevnice u nestvarno prirodno okruženje srpskog sela, domaća hrana po receptima starih domaćica, davno zaboravljeni zanati, mir i tišina, mirisi i ukusi seoske idile vraćaju nas u dane provedene kod naših baka i deka.

Čačanski domaćini su poznata po proizvodnji voća i povrća, mleka i mesa, kao i njihovoj preradi. Kroz naše etno ture otvaramo Vam vrata davno zaboravljenih domaćinskih priča uz čašicu dobre rakije, vruće pogače, ukusne pršute i bakine zimnice.

Pričamo Vam tajnu “Čačanske lepotice”, otkrivamo kulinarska umeća naših domaćica, vodimo Vas u obilazak voćnjaka i povrtnjaka, upoznajemo sa životom na selu, učimo Vas da kuvate, pletete i obavljate seoske poslove… Udahnimo zajedno lepotu srpskog sela!

INSTITUT ZA VOĆARSTVO

Čačanski kraj je od davnina poznat kao izrazito voćarsko područje. Osnivanjem Instituta za voćarstvo, daleke 1946.god., stekli su se uslovi za rešavanje osnovne problematike iz oblasti proizvodnje, zaštite i prerade voća, a posebno iz oblasti proizvodnje sadnog materijala voćaka. Za kratko vreme stvorena je najveća kolekcija voćnih sorti na Balkanu (šljiva, jabuka, višnja, ribizla, kruška, malina, breskva, kajsija…) Najproslavljenija sorta voća je čuvena Čačanska šljiva. Priznato je čak 18 sorti šljive, Čačanska rana, Čačanska rodna, Čačanska najbolja, Čačanska lepotica od kojih se danas proizvodi najbolja rakija, sokovi, džemovi, pekmezi, slatka, suve šljive, kompoti…

Vodimo Vas u obilazak ove ranomirane istutucije sa bogatom tradicijom i iskustvom. Poslušajte priču o sadnom materijalu, različitim sortama voća i njihovoj preradi.

Uz degustaciju najkvalitetnijih rakija i domaćih prirodnoceđenih sokova najboljih Čačanskih proizvođača čućete priču „Od sadnice do flašice“ i „Od sadnice do teglice“!

INSTITUT ZA VOĆARSTVO

SEOSKO DOMAĆINSTVO ČVRKIĆ KABLAR

U sklopu naših turističkih tura je i seosko domaćinstvo Čvrkić na Kablaru. Za Vas organizujemo posetu domaćinstva sa degustacijom domaćih proizvoda, ručkove, kao i višednevni boravak sa noćenjem u samom domaćinstvu.

Seosko domaćinstvo Čvrkić nalazi se na planini Kablar na 750m nadmorske visine. Na svega petnaestak minuta hoda od domaćinstva čeka Vas jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji.

U idiličnom, planinskom ambijentu uživaćete u čarima sela. Ovo tipično seosko domaćinstvobavi se stočarstvom i zemljoradnjom. Domaćica će za Vas spremiti ručak od namernica koje na imanju sami proizvode. U tišini prirodnog ambijentu sa nestvarnim pogledom na okolinu, sladićete se domaćim sirom, kajmakom, jajima…biće tu pršute i slanine … vruće proje i lepinja od domaćeg brašna …. domaćih kuvanih jela i čačanskog pečenja … slatkih pita i poslastica … nazdravićemo i rakijom šljivovicom …

Domaćinstvo ima i apartmane u kojima možete prenoćiti i produžiti svoj boravak. Interaktivno učestvujte u životu i radu domaćinstva tako što ćete pomagati domaćinima u svakodnevnim poslovima. Naučite da muzete krave, pravite sir, kajmak, domaću pogaču, berete voće i povrće.

UDRUŽENJE SEOSKIH ŽENA “EVGENIJA” JEŽEVICA

U saradnji sa Udruženjem seoskih žena “Evgenija” Ježevica organizujemo programe “Dani na selu”.

Na padanima šumovite Jelice osim bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i nestvarne prirode očekuje Vas veliki broj seoskih domaćinstava koja se negujući tradiciju bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Sa ciljem efikasnog plasiranja svojih domaćih proizvoda i uključivanja u turističku ponudu, žene različite obrazovne i starosne strukture iz Ježevice, Banjice, Viljuše i Rajca, 2019. godine osnovale su Udruženje Evgenija. Cilj udruživanje je očuvanje životne sredine i razvoj seoskog turizma.

U društvu seoskih žena Evgenija upoznaćete se sa životom na selu. Naučiće Vas da spremate zimnicu, kuvate srpska jela, pletete i kukičate. Vodiće vas u obilazak sela i šetnju “Eko stazom” koja povezuje najlepše vidikovce planine Jelice.

Osetite gostoprimstvo srpskog domaćina u selima Čačanskog kraja!

SEOSKO DOMAĆINSTVO RADIVOJEVIĆ SOKOLIĆI

Seosko domaćinstvo Radivojević nalazi se u selu Sokolići na izlasku sa auto-puta Beograd-Preljina. Neobičan položaj samog sela između planine Vujan sa jedne i planina Ovčar i Kablar sa druge strane doprineo je da se samo domaćinstvo nalazi u nestvarnom ambijentu.

Čeka Vas luksuzno opremljen apartman sa velikim dvorištem i zabavnim parkom za decu.

U seoskom domaćinstvu Radivojević pored smeštaja organizujemo ručkove za turističke grupe, ljubitelje dobre hrane i prirodnog ambijenta.

PRERADA VOĆA I POVRĆA “POLO” ZABLAĆE

U okviru naših turističkih tura “Od sadnice do teglice” nezaobilazna je degustacija proizvoda “Polo”.

Porodična kompanija “Polo” osnovana je 1991.god. Negujući tradiciju po recepturi naših baka bave se toplom preradom povrća i predarom voća. Danas u svom proizvodnom programu imaju preko 60 različitih proizvoda.

Ukusni voćni džemovi i marmelade, slatko od raznih vrsta voća, prirodnoceđeni sokovi, više vrta ajvara, kiseli program samo su deo naše degustacije. “Polo” za Vas od svojih proizvoda može pripremiti orginalna jela i sa vama podeliti svoja kulinarska umeća.

FARMA “MORAVKE” BREZOVICE

Na 700m nadmorske visine, na padinama planine Jelice u selu Brezovice, porodica Bojović na svom poljoprivrednom gazdinstvu gaji gotovo zaboravljenu autohtonu rasu svinja-Moravka.

Na ograđenom prostoru od nekoliko hektara trenutno ima oko 150 ovih „crnki“ koje decenijama u nazad u našim selima nije bilo niti ih je ko držao „Moravka“, osim što je jednostavna za uzgoj, daje izuzetno kvalitetno pečenje, pršutu i slaninu.

Za Vas organizujemo posetu poljoprivrednog gazdinstvu i degustaciju suhomesnatih proizvoda ove jedinstvene rase svinja.

Zainteresovani ste za ovu turu ?

Kontaktirajte nas…

+381 63 55 98 08

office@lazena.rs

Ježevica, Čačak, Srbija

    Ime*

    E-Mail*

    Telefonski broj*

    Vaša poruka