Kao predeo izuzetnih odlika, Ovčarsko-kablarska klisura, nalazi se između strmih padina Ovčara i Kablara, tamo gde je reka Zapadna Morava, tražeći sebi put, usekla tri jedinstvena meandra. Uklješteni meandri kao simbol ove klisure mogu se u punoj lepoti videti sa vrha Kablara. Impresivne litice i vrhovi Kablara strmo se obrušavaju u reku. Stenovite strane Kablara kriju mnoštvo pećina i potkapina, pa je sama planina izuzetno pogodna za alpinističke i adrenalin sportove. Kao kontrast strmim padinama Kablara, padine Ovčara se blaže spuštaju do reke. Prekrivene su zelenilom i šumskim masivima koji omogućavaju potpuno uživanje u pešačkim turama kroz prirodni ambijent.

Ovčarsko-kablarska klisura poznata je i pod imenom Mala Srpska Sveta Gora. Na obali reke, šumskim proplancima, oslonjeni uz stenu, 10 manastira čuva viševekovno duhovno nasleđe ovog kraja!

Uživajte u jedinstvenom prirodnom okruženju kroz pešačke i adrenalin ture! Dopunite utiske sa reke krstareći uklještenim meandrima Zapadne Morave! Vratite se vekovima u nazad gde manastirske zidine kriju srpsku duhovnost, kulturu i tradiciju!

USPON NA KABLAR

Program obilaska: 

Priču o Čačku započinjemo na brdu Ljubiću, uživajući u panorami grada. Boj na Ljubiću,kao polazna tačka modern srpske istorije, otvara nam vrata grada na Moravi. Kada napustimo Ljubićki deo grada, pređemo Moravu, osvrnemo se na čuvenu halu košarkašog kluba “Borac” i podsetimo se svih slavnih košarkaških legendi, napravićemo kratko panoramsko razgledanje centralnog gradskog jezgra…

Čačak - Ovčarsko-kablarska klisura

Jednodnevni izlet

Bus tura

USPON NA KABLAR polazak iz Beograda

Program obilaska: 

Polazak iz Beograda u 07.00h ispre muzeja “25.maj”. Vožnja autoputem “Miloš Veliki” do Čačka.
Priču o Čačku započinjemo na brdu Ljubiću, uživajući u panorami grada. Boj na Ljubiću,kao polazna tačka modern srpske istorije, otvara nam vrata grada na Moravi. Obilazak kompleksa.

Čačak - Ovčarsko-kablarska klisura

Jednodnevni izlet

Bus tura

STAZAMA PATRIJARHA PAVLA

Program obilaska: 

Polazak u ranim jutarnjim satima. Dolazak u manastir Vujan pod vrhom istoimene planine. Posetićemo manastir na šumskom proplanku u kome je Gojko Stojčević proveo prve iskušeničke dane. Usred ratnog vihora, 1944.godine, teško oboleo od tuberkoloze, bez ikakog leka, pronalazi isceljenje u ovoj pravoslavnoj svetinji kojoj za uzvrat poklanja izrezbareni drveni krst sa raspećem.

Manastir Vujan - Ovčarsko-kablarska klisura

OSVOJITE KABLAR VRH

Program obilaska: 

Obilaznicom oko Čačka ulazimo u predeo izuzetnih odlika gde je reka Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar usekla duboku klisuru poznatu pod imenom Ovčarsko-kablarska klisura. Vozeći se živopisnim predelom čućete priču o manastirima raspoređenim na padinama ovih planina koji čine skupinu pod imenom Mala Srpska Sveta Gora. Uz pregršt zanimljivih priča, stižemo…

Ovčarsko-kablarska klisura

Jednodnevni izlet

Pešačka tura

MANASTIRI OVČARA I KABLARA

Program obilaska: 

 Dolazak u Čačak u jutarnjim satima. Panoramsko razgledanje centralnog gradskog jezgra uz osvrt na osmovekovno istorijsko nasleđe grada na Moravi. Zatim, poseta jedne od najznačajnih instutucija grada koji je od davnina poznat kao izrazito voćarsko područje. U prelepom ambijentu Instituta za voćarstvo čućete tajnu nadaleko poznate „Čačanske lepotice“…

Čačak - Ovčarsko-kablarska klisura

Jednodnevni izlet

Pešačka tura