OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA

Predeo izuzetnih odlika

Kao predeo izuzetnih odlika, Ovčarsko-kablarska klisura, nalazi se između strmih padina Ovčara i Kablara, tamo gde je reka Zapadna Morava, tražeći sebi put, usekla tri jedinstvena meandra. Uklješteni meandri kao simbol ove klisure mogu se u punoj lepoti videti sa vrha Kablara. Impresivne litice i vrhovi Kablara strmo se obrušavaju u reku. Stenovite strane Kablara kriju mnoštvo pećina i potkapina, pa je sama planina izuzetno pogodna za alpinističke i adrenalin sportove. Kao kontrast strmim padinama Kablara, padine Ovčara se blaže spuštaju do reke. Prekrivene su zelenilom i šumskim masivima koji omogućavaju potpuno uživanje u pešačkim turama kroz prirodni ambijent.

Ovčarsko-kablarska klisura poznata je i pod imenom Mala Srpska Sveta Gora. Na obali reke, šumskim proplancima, oslonjeni uz stenu, 11 manastira, čuva viševekovno duhovno nasleđe ovog kraja!

Uživajte u jedinstvenom prirodnom okruženju kroz pešačke i adrenalin ture! Dopunite utiske sa reke krstareći uklještenim meandrima Zapadne Morave! Vratite se vekovima u nazad gde manastirske zidine kriju srpsku duhovnost, kulturu i tradiciju!

PRIJAVITE SE VEĆ DANAS!

Ovo je naš predlog! Putovanje možete kreirati prema sopstvenoj želji!

Odredite broj dana i destinacije koje ćete posetiti!