OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA

Odaberite neku od varijanti prema sopstvenim afinitetima i fizičkoj pripremljenosti!

Doživite nezaboravne trenutke povišenog adrenalina. Najbolja prilika za uspešno učvršćivanje veza Vašeg tima!

 • Adrenalin tura
 • Fotosafari
 • Vrh Kablara
 • Duhovna oaza
 • Veslačka regata
 • Portage za “Teslinom pošiljkom”
 • Banjski potok
 • Timske igre

OPIS PROGRAMA

ADRENALIN TURA “EXTREME”

Polazak grupe iz Ovčar banje (restoran “Dom”). Pešačkom stazom broj 1 dolazimo do isposnice  Savine Vode na 550mnv, na mesto gde, po legendi, teče voda iz kamena. Nastavljamo stazom broj 2 do VIA FERRATE. Za one najhrabrije i najradoznalije, za povećanje adrenalina u krvi, stepenik po stepenik gvozdenim putem, dok visite na pričvršćenom užetu, a pogled se prostire na facsinantnu okolinu,  stižemo do pećine Turčinovac. Pećina je svojevrstan muzej na otvorenom. A,onda nakon 1,5 sati hoda stižemo i do vrha Kablara. Očaraće vas pogled na meandre Zapadne Morave, planinu Ovčar i Čačansku kotlinu…Nakon polučasovnog predaha krećemo u novu avanturu…DOWNHILL…stazom broj četiri spustićemo se biciklama sa vrha Kablara do pećine  Paunovića ponor.  Svi zainteresovani, mogu ući u pećinu do 25m, vertikalnim hodnicima uz pratnju obučenog alpinističkog tima. Kraj programa u Ovčar banji.

ADRENALIN TURA “SAVINE VODE”

Polazak grupe iz Ovčar banje (restoran “Dom”). Pešačkom stazom broj 1 dolazimo do isposnice  Savine Vode na 550mnv, na mesto gde, po legendi, teče voda iz kamena. Nastavljamo usponom do Devojačke stene, odakle se otvara lep pogled na Ovčar banju. A,onda nakon 25 minuta hoda stižemo i do vrha Kablara. Očaraće vas pogled na meandre Zapadne Morave, planinu Ovčar i Čačansku kotlinu…Povratak stazom broj 2, preko centralne stene do VIA FERRATE. Za one najhrabrije i najradoznalije, za povećanje adrenalina u krvi, stepenik po stepenik gvozdenim putem, dok visite na pričvršćenom užetu, a pogled se prostire na facsinantnu okolinu,  stižemo do pećine Turčinovac. Pećina je svojevrstan muzej na otvorenom. U povratku, čeka nas još jedna avantura…ZIP LINE…koji će nas rashladiti spuštanjem u samo korito Zapadne Morave. Trijumfalan završetak!!!

ADRENALIN TURA “DUHOVNA OAZA”

Polazak grupe iz Ovčar banje. Obalom Zapadne Morave stižemo do pećine Kađenice. Poseta. Zatim, ulazak u kanjon Banjskog potoka. Kraći predah za uživanje u nesvakidašnjem okruženju ove neobične desne pritoke Zapadne Morave. Pešačkom stazom broj 7, kroz gustu bukovu šumu, popećemo se do manastira Svete Trojice, po svojoj arhitekturi, najlepšeg u klisuri. Na putu ka vrhu Ovčara, osvežićemo se na nekom od mnogobrojnih prirodnih izvora biste i hladne planinske vode. Kraća pauza za predah sa mesta odakle se pruža nestvaran pogled na okolinu. A onda, adrenalin trenutak! Sami izaberite na koji način čete se spustiti sa vrha Ovčara, mi Vam nudimo nekoliko opcija…

 • Pešačkom stazom pored manastira Preobraženje do Ovčar banje
 • DOWNHILL – biciklom sa vrha Ovčara, pored manastira Sretenje i Preobraženje do Ovčar banje
 • DOWNHILL – biciklom sa vrha Ovčara, pored manastira Vaznesenje do jezera Međuvršje, a onda katamaranom, maendrima Morave do Ovčar banje
 • PARAGLAJDING sa vrha Ovčara
FOTOSAFARI

Polazak grupe u jutarnjim satima iz Ovčar banje, lokalnim putem, nekadašnjom železničkom trasom kojom je saobraćao čuveni voz Ćira. Na putu dugom oko 5km, čeka vas nekoliko predivnih vidikovaca na uklještene meandre Zapadne Morave, planinu Ovčar i Kablar, manastire Male srpske svete gore…Uz pregršt divnih kadrova, laganim hodom, dolazimo do krajnjeg odredišta, vidokavca Plava stena…U povratku u banju, set fotografija dopunićemo fotografisanjem sa reke, uživajući u vožnji na katamaranu …

…SVE LEPOTE KABLARA…
MEANDRI ZAPADNE MORAVE

Polazak grupe u jutarnjim satima iz Ovčar banje. Pešačkom stazom broj 4, dok koračate nesvakidašnjim pejzažima, pored manastira Blagoveštenje i Ilinje, popećemo se na vrh planine Kablar. Ako dozvolite da vas obori osećaj povezanosti sa prirodom, u samo jednom pogledu, staće toliko nestvarne lepote, netaknute okoline…Pogled sa vrha Kablara, pre svega puca na meandre Zapadne Morave, koja je tražeći sebi put, između strmih litica Ovčara i Kablara, ostavila predivne zaokrete svoje vode…Očaraće vas pogled na Šumadiju, šumoviti Ovčar, planinu Jelicu, Čačaki i brdo Ljubić…Povratak stazom broj 3 do manastira Nikolje. Kratak predah i osveženje u manastirskoj porti.

…SVE LEPOTE OVČARA…
DUHOVNA OAZA

Polazak grupe u jutarnjim satima iz Ovčar banje. Pešačkom stazom broj 7, kroz gustu bukovu šumu, popećemo se do manastira Svete Trojice, po svojoj arhitekturi, najlepšeg u klisuri. Na putu do manastira Sretenje, osvežićemo se na jednom od prirodnih izvora biste i hladne planinske vode. U izuzetnom prirodnom okruženju gostoprimstvo će nam ukazati monahinje manastira Sretenje. Nakon duhovnog i fizičkog okrepljenja nastavljamo put do samog vrha Ovčara odakle se pruža nestvaran pogled na okolinu. U povratku, posetićemo još jednu svetinju, manastir Preobraženje…

VESLAČKA REGATA

Skup učesnika na jezeru Međuvršje. Start veslačke regate je kod brane u istoimenom selu. Veslajući u kajacima uživaćete u nestvarnim predeloma Ovčarsko-kablarske klisure. Razgledanje okoline sa reke, ploveći meandrima Zapadne Morave, u prijatnoj tišini, koju stvaraju mnogobrojne svetinje pored kojih ćemo proći. Cilj staze je u Ovčar banji. Dužina staze je 11 km.

POTRAGA ZA “TESLINOM POŠILJKOM”

Tesla je svojoj otadžbini namenio pronalazak “zrak smrti”! Da li je taj pronalazak stigao u Srbiju? Da li je “Teslina pošiljka” završila u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskooj klisuri?
Otkrite u pažljivo pripremljenom setu izazova koji se nadovezuju jedan na drugi, sve do konačnog rešenja “tajne Tesline pošiljke”. Kroz veliki broj pitanja i zadataka, jačajte timski duh i uživajte u lepotama okruženja!

BANJSKI POTOK

Polazak grupe iz Ovčar banje. Pešačkom stazom broj 6 dolazimo do neobične desne pritoke Zapadne Morave, Banjski potok, koja se spušta strmim planinskim stranama Ovčara. Zanimljiv je po manjim slapovima i taloženju sige, a sedimentne stene doprinose nesvakidašnjem prizoru. Posebno je atraktivan deo potoka na kilometar uzvodno od ušća, koji u jednom delu ima odlike kanjona. Provedite nezaboravne trenutke u nesvakidašnjem okruženju!

TIMSKE IGRE

Sportsko nadmetanje između timova kroz kreativne i zabavne discipline. Krpoz velikibroj pitanja i zadataka, kroz sportsko nadmetanje u više kreativnih i zabavnih disciplina,pokažite šta sve naučili i doživeli u klisuri. Najuspešnije u „Igrama bez granica“, očekuje nagrada!

ZIP LINE

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri postoji mogućnost organizovanja ZIP LINE-a.

Mi Vam nudimo 4 varijante koje možete kombinovati sa bilo kojom turom u Ovčarsko-kablarskoj klisuri:

 • Suvi ZIP LINE za odrasle, Savine vode, u dužini od 100m
 • Mokri ZIP LINE za odrasle, u dužini od 250m, započinje na padinama Kablara a završava se u vodama reke Morave
 • Suvi ZIP LINE za decu u dužini od 30m
 • Mokri ZIP LINE za decu u dužini od 50m

PRIJAVITE SE VEĆ DANAS!

Ovo je naš predlog! Putovanje možete kreirati prema sopstvenoj želji!

Odredite broj dana i destinacije koje ćete posetiti!