ZAPADNA SRBIJA

Odaberite neku od varijanti prema sopstvenim afinitetima

Jačajući timski duh, osnažite svoje prijateljstvo u lepotama Zapadne Srbije!

  • Krstarenje Drinom
  • Planina Tara
  • Zlakusa
  • Sirogojno
  • Krstarenje meandrima Uvca
  • Manastir Studenica

KRSTARENJE DRINOM

Drvengrad – Andrićgrad – Drina – Perućac

Uz priču o Kremanskoj misteriji u selu proroka, trasom Šarganske osmice, dolazimo do Drvengrada, grada čuvenog režisera Emira Kusturice. Obilazak etno kompleksa (crkva Sv. Save, bioskop, pijaca…). Slobodno vreme. Nastavak puta do Višegrada. Uz priču o nobelovcu Ivu Andriću, obićićemo ćupriju na Drini, koja je ušla u Svetsku baštinu spomenika kulture i nalazi se pod zaštitom UNESCO. Zatim, odlazak u hotel “Višegrad“ gde ćemo uz ručak na hotelskoj terasi, uživati u šumu Drine i predivnom pogledu na most. Nakon ručka, obilazak Andrićgrada, još jedne izuzetne tvorevine našeg poznatog režisera. A onda, najlepši trenutak dana…ukrcavanje na brod „Grizzly“…krstarenje kanjonom Drine, jednim od najdubljih na svetu, koga krasi zelena boja vode i šumom obrasle litice…tamo gde se nebo spaja sa vodom, a provode nestvarni i nezaboravni trenuci…Nakon tri i po sata uživanja, dolazak na jezero Perućac gde će nas čekati autobus. Panoramsko razgledanje HE“Bajina Bašta“ i lagana vožnja do reke Vrelo, najkraće reke u Evropi. Posetićemo mesto izvora i prošetati se dužinom od 365m do njenog ušća u Drinu.

PLANINA TARA

Tara – Perućac – Bajina Bašta

Dan ćemo provesti u gustim listopadnim i četinarskim šumama na jednoj od  najlepših planina u Srbiji, na Tari. Uz priču o Kremanskoj misteriji u selu proroka, krivudavim planinskim putem, stižemo do središnjeg dela Nacionalnog parka Tara, na Mitrovac. Kraća šetnja šumskom stazom do lokaliteta „Tepih livada“ gde se tlo ugiba pod nogama posetilaca kao mekani tepih. Doživljaj planine ne bi bio potpun bez posete nekog od mnogobrojnih vidikovaca. Posetićemo vidikovac Banjska stena. Očaraće vas pogled na jezero Perućac i kanjon reke Drine. Uz panoramsko razgledanje HE“Bajina Bašta“ autobusom ćemo se spustiti do jezera Perućac. Dok uživate u plavetnilu vode i zelenilu masivnih padina Tare, krstarićemo jezerom Perućac u trajanju oko 2 sata. Nakon krstarenja obilazak reke Vrelo, najkraće reke u Evropi. Posetićemo mesto izvora i prošetati se dužinom od 365m do njenog ušća u Drinu. Planina Tara krije i manastir Raču, zadužbinu kralja Dragutina. Poseta manastirskog kompleksa. I za kraj dana, posetićemo destileriju BB kleka u Bajinoj Baštig gde možete degustirati različite vrste domaće rakije.

ZLAKUSA

Terzića avlija – Potpećka pećinaa

Zlakusa, mesto viševekovnog grnčarskog umeća. Posetićemo jednu od grnčarskih zanatskih radionica. Ljubazni domaćini će nam pokazati kako se prave predmeti od gline. Kratki predah u etno selu Terzića avlija. A, onda polučasovna šetnja do Potpećke pećine. Na samom ulasku u pećinu nalazi se restoran sa ribnjakom. Ručaćemo svežu pastrmku potočaru i zasladićemo se domaćom pitom od jabuka. U pratnji lokalnog kustosa obićićemo pećinu sa najvećim pećinskim ulazom u Evropi.

KRSTARENJE MEANDRIMA UVCA

Uvac – Zlatar – manastir Mileševa

Vožnja preko Užica i Zlatibora do Uvačkog jezera. Polazak na krstarenje meandrima Uvca, kroz živopisne predele, u društu Beloglavog supa. Tokom ove jedinstvene avanture ispod strmih krečnjačkih litica kanjona Uvca, posetićemo Ledenu pećinu. Nakon četiri sata vožnje, vraćamo se na kopno. Nastavak puta na Zlatar. Okruženi omorikama i brezama, čistim vazduhom mediteranske i planinske klime uživaćemo u tradicionalnim jelima i specijalitetima ovog kraja (ovčija i goveđa pršuta, punomasni zlatarski sir, kajmak, pita od heljde, zlatarke palačinke, pita savijača, jagnjeće pećenje…). Nakon ručka, nastavak puta u manastir Mileševu, zadužbinu kralja Vladislava. Poseta manastirskog kompleksa.

MANASTIR STUDENICA

Guča – Ivanjica – manstir Studenica – manastir Žiča

Vožnja kroz Dragačevo do prestonice trube. Obilazak Gučke varošice i ključnih mesta na kojima se održava festival Sabor trubača. Nastavak puta ka još jednom autentičnom gradiću okruženog planinama Javor i Golija. Čim zakoračite u Ivanjicu, kroz šalu i doskočicu, u Nušićevom maniru, osetićete ljubaznost i gostoprimstvo njenih sugrađana. Prošetaćemo se pored reke Moravice i stare hidrocentrale do vodopada, gradskim parkom i glavnom pešačkom ulicom. U nekoj od mnogobrojnih kafana napravićemo pauzu za osveženje. Vozeći se kroz divlju lepotu parka prirode Golija dolazimo do manastira Studenice, zadužbine rodonačelnika Srpske srednjevekovne države, Stefana Nemanje. Manastirski kompleks je centar srpske duhovnosti i pravoslavlja, ali je i umetničko delo svetskih razmera.  Ručak u manastirskom konaku. Nastavak puta u manastir Žiču. Poseta zadužbine Stefana Prvovenčanog.

SIROGOJNO

Vožnja preko Užica do Zlatiboru gde ćemo posetiti Stopića pećinu. Nastavak puta do Sirogojna, mesta čuvenih zlatiborskih rukotvorina čije se vekovna organalnost i umeće čuva u Muzeju pletilja. Izaberite džemper po meri i ukusu! Na lokaciji od pet hektara, pored crkve Sv. Petra i Pavla, prevučene iz svih delova Zlatibora, stare brvnare čine skupinu „Staro selo“. Poseta ovog neobičnog Muzeja na otvorenom. Zatim, odlazak na vodopad Gostilje.

PRIJAVITE SE VEĆ DANAS!

Ovo je naš predlog! Putovanje možete kreirati prema sopstvenoj želji!

Odredite broj dana i destinacije koje ćete posetiti!