Blog

„NADEŽDINIM STOPAMA“ Beograd

„NADEŽDINIM STOPAMA“ Beograd

Opis putovanja

Nadežda Petrović rođena je u Čačku 11. oktobra 1873. godine kao prvo dete Dimitrija i Mileve koji su bili učitelji u gradu na Zapadnoj Moravi. Jedanaest godina kasnije, preselili su se u Beograd u kuću Dimitrijevog oca. Vrata kuće starijeg Hadži-Petrovića bila su otvorena za mlade pripadnike intelektualne elite, poput Jovana Skerlića, Branislava Nušića, Vladislava Petkovića - Disa. Knjige, klasična muzika, živi razgovori, sve je to obeležilo i odredilo životni put Nadežde Petrović.

Nakon završene Više ženske škole, Nadežda postaje učiteljica crtanja i uporedo pohađa časove slikanja kod Đorđa Krstića i Kirila Kutlika. Kasnije dobija stipendiju i odlazi u Minhen gde pronalazi svoj pravac, ekspresionizam, koji će negovati do kraja života. Putuje po Evropi, posećuje izložbe, bavi se likovnom kritikom, sve je to uticalo na njen umetnički izraz.

Uprkos ličnim nastojanjima da nastavi da živi i radi u Parizu, nije mogla da okrene glavu od vapaja svog naroda koga su zahvatile ratne strahote. Vraća se u Srbiju i prijavljuje da bude bolničarka tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Nažalost, 3. aprila 1915. godine umire od pegavog tifusa.

Iza nje ostala su umetnička dela koja govore o modernizmu koji je začela kod nas upravo Nadežda, i humana dela koja i danas pronose slavu slikarke koja je odlučila da odloži kičicu i neguje ranjenike na frontu.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz izleta je 5 dana pre puta.

ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena prevoza.

ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene programu izleta, odnosno redosled pojedinih sadržaja u izleta usled objektivnih okolnosti.

Prema zakonu o turizmu, izleti nisu obuhvaćeni garancijom putovanja. Izlet je rađen na bazi minimum 40 putnika.

Organizator putovanja: Mirjana Knežević PR turistička agencija Lazena Ježevica, licenca broj: OTP A-96/2022.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji, audio/video oprema
  • Usluge profesionalnog, kostimiranog turističkog vodiča sve vreme trajanja putovanja
  • Ulaznice prema programu putovanja (Galerija“Nadežda Petrović“, Čačak – Narodni muzej, Čačak – Narodni muzej, Valjevo - Beograd)
  • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • Prolazni ručak u restoranu „Intermeco“ u Valjevu, objekat nije kategorizovan. Kontinentalno posluženje (meni: teleća čorba, bečka šnicla ili pljeskavica, salata, hleb, kolač)

Opšti uslovi putovanja

Pročitajte uslove ovog putovanja

Login

Najsigurniji način da pravovremeno saznate sve što vas interesuje o Vašem sledećem putovanju!

Adresa

Ježevica, Čačak, Srbija

Broj telefona

Email

The fastest way to find out all you need to know about your next journey with us is to contact us.

Address

Ježevica, Čačak, Srbija

Phone number

Email