Blog

OVČAR I KABLAR ZA NAJMLAĐE

OVČAR I KABLAR ZA NAJMLAĐE

Opis putovanja

Kao predeo izuzetnih odlika, Ovčarsko-kablarska klisura nalazi se između strmih padina Ovčara i Kablara, tamo gde je reka Zapadna Morava, tražeći sebi put, usekla tri jedinstvena meandra.

Uklješteni meandri kao simbol ove klisure mogu se u punoj lepoti videti sa vrha Kablara. Impresivne litice i vrhovi strmo se obrušavaju u reku. Stenovite strane Kablara kriju mnoštvo pećina i potkapina.

Kao kontrast strmim padinama Kablara, padine Ovčara se blaže spuštaju do reke. Prekrivene su zelenilom i šumskim masivima koji omogućavaju potpuno uživanje u pešačkim turama kroz prirodni ambijent.

Ovčarsko-kablarska klisura poznata je i pod imenom Srpska Sveta Gora. Na obali reke, šumskim proplancima ili oslonjeni uz stenu, nalazi se 10 manastira koji čuvaju viševekovno duhovno nasleđe ovog kraja.

* Ovaj program je posebno osmišljen kako bi deci pretškolskog i školskog uzrasta pružio nezaboravno iskustvo istraživanja ekologije i kulturnog nasleđa. Kroz niz interaktivnih aktivnosti i radionica, deca će se upoznati sa značajem očuvanja prirode dok istovremeno uživaju u uzbudljivim avanturama.

Program putovanja:

  • Polazak iz Beograda u 8 sati sa dogovorenog mesta.
  • Vožnja auto-putem "Miloš Veliki" do Čačka. Uz pregrš zanimljivih priča o Predelu izuzetnih odlika, idemo kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru do Ovčar Banje.
  • Dolazak u Ovčar Banju oko 10.30 sati.

NAPOMENA:
U toku izvođenja jednodnevnog izleta potrebno je izabrati dve radionice.

EDUKATIVNE RADIONICE

Radionica „RETKE PTICE“

U Ovčar Banji obilazimo Prirodnjački muzej u trajanju od 60 minuta. Ovde ćemo pogledati postavku o biljnom i životinjskom svetu Ovčarsko-kablarske klisure. Predeo izuzetnih odlika sa velikim brojem zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta otvara mnogo tema za kreativan, iztraživački rad.

Deca će nakon obilaska centra dobiti materijal i uputstva za "pravljenje" ptica. Edukatori-učiteljice podeliće ih u manje grupe, od kojih će se svaka truditi da napravi ptice od grančica, papira i drugog materijala.

Radionica „Retke ptice“ biće usmerena na usvajanje znanja o onome što smo videli, a deca će razvojem kreativnog mišljenja, ideja i motoričkih sposobnosti u 60-minutnoj radionici napraviti svoju repliku retke ptice. Ovakav vid učenja u kreativnom i zabavnom zadatku postaje proizvod koji deca na kraju i nose sa sobom kao uspomenu sa izleta.

Radionica „DIVLJE ORHIDEJE“

Polučasovna šetnja do manastira Nikolje. Nakon obilaska manastirskog kompleksa uz puno zanimljivih priča iz manastirske riznice, deca će dobiti materijal i uputstva za "pravljenje" svojih orhideja.

Radionica je predviđena kao grupni rad ekološko-edukativnog karaktera na kreativan i zabavan način. Edukatori–učiteljice podeliće decu na manje grupe, dati im materijal i uputstva za "izradu" retkih cvetova, orhideja.

Radionica će biti usmerena na usvajanje znanja prethodno viđenog a deca će razvojem kreativnog mišljenja, ideja i motoričkih sposobnosti u 60-minutnoj radionici napraviti svoje šarene cvetove. Ovakav vid učenja u kreativnom i zabavnom zadatku postaje suvenir koji na kraju deca nose sa sobom.

Radionica „VELIKI JUNAK – TANASKO“

Vozimo se do brda Ljubić nedaleko od centra Čačka. Radionica od 60 minuta je predviđena kao grupni rad istraživačko-edukativnog karaktera uz glumački performans, istraživanje i zabavu.

Deca će nakon obilaska Ljubića i slušanja vodiča o važnom boju u Drugom srpskom ustanku i heroju Tanasku Rajiću, prisustvovati izlaganju glumca koji će se “iznenada pojaviti“ i pričati o svojim "sećanjima na boj". Glumac–Tanasko prepričavaće zabavne činjenice o trešnjevom topu, i naređenjima kojima se vodio do časne smrti.

Deca će biti upućena da pažljivo slušaju i budu interaktivna, postavljaju pitanja kako bi što više saznala o ovom istorijskom događaju i heroju, a zatim i obaveštena o drugom delu radionice – nagradnom kvizu. Edukatori– čiteljice podeliće decu na manje grupe, dati im pitanja, zagonetke i uputstva da bi lakše uradili svoje istorijske zadatke.

Radionica će biti usmerena na usvajanje znanja prethodno viđenog a deca će razvojem kreativnog istraživačkog mišljenja na najlakši način poneti nova znanja. Kao nagradu, timovi dobijaju (zvezdicu) "Orden znanja". Ovakav vid učenja u kreativnom i zabavnom zadatku deca će poneti sa sobom kao lepu uspomenu sa izleta.

Radionica „ADRENALIN AVANTURA“

Radionica traje 60 minuta i održava se u neverovatnom prorodnom ambijentu, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, koja je izuzetno pogodna za adrenalinske sportove i avanture. Naši licencirani animatori organizovaće "Avantura park" u Ovčar Banji.

U okviru ovog parka, deca će uživati u streličarstvu, slackliningu i balance beam-u, planinarenju, zipline-u (u zavisnosti od vodostaja), animatorskim igricama i drugom. Ova radionica naglašava važnost ravnoteže između čoveka i prirode.

Pauza za ručak od 13 do 14 sati

U okviru izleta možemo da oranizujemo užinu, "lanč paket" ili ručak za decu. Jelovnik i cena obroka se naknadno dogovaraju.

Završetak Ekološke Avanture

Naš dan ispunjen ekološkom svestranošću i avanturom završava se u 16 sati, kada je planiran povratak.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji (audio/video oprema)
  • Ulaznicu za Prirodnjački muzej u Ovčar Banji
  • Realizaciju sadržaja dve interaktivne radionice sa propratnim materijalom
  • Usluge profesionalnog turističkog vodiča za sve vreme trajanja putovanja
  • Gratis za učitelje/vaspitače
  • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • Individualni troškovi

Opšti uslovi putovanja

Pročitajte uslove ovog putovanja

Login

Najsigurniji način da pravovremeno saznate sve što vas interesuje o Vašem sledećem putovanju!

Adresa

Ježevica, Čačak, Srbija

Broj telefona

Email