Blog

„NADEŽDINIM STOPAMA“ Čačak

„NADEŽDINIM STOPAMA“ Čačak

Opis putovanja

U čast 150. godina od rođenja slikarke koja je za kratko vreme ostavila neizbrisiv trag na srpskoj slikarskoj sceni.

Nadežda Petrović rođena je u Čačku 11. oktobra 1873. godine, kao prvo dete Dimitrija i Mileve koji su bili učitelji u gradu na Zapadnoj Moravi. Jedanaest godina kasnije, preselili su se u Beograd, u kuću Dimitrijevog oca. Vrata kuće starijeg Hadži-Petrovića bila su otvorena za mlade pripadnike intelektualne elite, poput Jovana Skerlića, Branislava Nušića, Vladislava Petkovića - Disa. Knjige, klasična muzika, živi razgovori, sve je to obeležilo i odredilo životni put Nadežde Petrović.

Nakon završene Više ženske škole, Nadežda postaje učiteljica crtanja i uporedo pohađa časove slikanja kod Đorđa Krstića i Kirila Kutlika. Kasnije dobija stipendiju i odlazi u Minhen gde pronalazi svoj pravac, ekspresionizam, koji će negovati do kraja života. Putuje po Evropi, posećuje izložbe, bavi se likovnom kritikom, sve je to uticalo na njen umetnički izraz.

Uprkos ličnim nastojanjima da nastavi da živi i radi u Parizu, nije mogla da okrene glavu od vapaja svog naroda kojeg su zahvatile ratne strahote, vraća se u Srbiju i prijavljuje se da bude bolničarka tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Nažalost, 1915. godine, 3. aprila umire od pegavog tifusa. Iza nje ostala su umetnička dela koja govore o modernizmu koji je začela kod nas upravo Nadežda, i humana dela koja i danas pronose slavu slikarke koja je odlučila da odloži kičicu i neguje ranjenike na frontu.

Cena za odrasle osobe

Redovna cena


3.600 dinara

Cena za učenike

Cena sa popustom


3.350 dinara

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkazivanje IZLETA je 5 dana pre puta. ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene programa IZLETA, odnosno redosleda pojedinih sadržaja u programu IZLETA usled objektivnih okolnosti. Prema zakonu o turizmu izleti nisu obuhvaćeni garancijom putovanja. IZLET je rađen na bazi minimum 40 putnika.Organizator putovanja: Mirjana Knežević PR turistička agencija Lazena Ježevica, licenca br. OTP 96/2022 kategorije A od 24.11.2024.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji, audio/video oprema
  • Usluge profesionalnog, kostimiranog turističkog vodiča sve vreme trajanja putovanja
  • Ulaznice prema programu putovanja (Galerija“Nadežda Petrović“ – Čačak, Narodni muzej – Valjevo, Narodni muzej - Beograd)
  • Organizacione troškove

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • Jedan prolazni ručak u restoranu „Intermeco“ u Valjevu, objekat nije kategorizovan, kontinentalno posluženje (meni: teleća čorba, bečka šnicla/pljeskavica, salata, hleb, kolač – 1200,00 za odrasle, 800,00 za učenike)

Program putovanja

Program ture

Mesto okupljanja ispred galerije „Nadežde Petrović“ u 09.00 časova u Čačku.

Tematsku turu uz kostimiranog vodiča u ulozi Nadežde Petrović, započinjemo iz Čačka, gde je Nadežda provela svoje detinjstvo. Posetićemo galeriju „Nadežde Petrović“ i upoznati se sa detaljima iz prvog perioda života slavne srpske heroine. Imaćemo priliku da pogledamo najveću i najvredniju izložbu koju je Čačak ikada ugostio sa delima čuvenih slikara Paje Jovanovića, Đorđa Krstića, Danice Jovanović, Stevana Aleksića i drugih. Potom nastavljamo do Valjeva, grada koji je pretvoren u bolnicu za vreme Velikog rata, tom prilikom posetićemo Narodni muzej, koji je nekoliko puta nagrađivan za najbolju muzeološku postavku.

Pauza za ručak 13.30 časova do 15 časova predviđena je u restoranu „Markova stolica“ iz kojeg se pruža jedinstveni pogled na valjevsku panoramu. Nakon ručka, nastavljamo ka Beogradu. Obilazak tematske izložbe koja je priređena u čast jubileja Nadeždi Petrović u Narodnom muzeju Srbije, uz kustosa. Povratak u Čačak u večernjim satima.

Možda vas zanima

ŠTAJERSKA
1.00 
BANJA LUKA
1.00 
ČAROBNI PRSTEN
1.00 

Opšti uslovi putovanja

Pročitajte uslove ovog putovanja

Login

Najsigurniji način da pravovremeno saznate sve što vas interesuje o Vašem sledećem putovanju!

Adresa

Ježevica, Čačak, Srbija

Broj telefona

Email