Blog

OSVOJITE KABLAR VRH

OSVOJITE KABLAR VRH

Opis putovanja

Tamo gde...

...priroda očarava i mami u svoj raskošan hram.

...je reka Zapadna Morava, tražeći sebi put između strmih litica Ovčara i Kablara, napravila predivne krivine.

...u tišini srpskih svetinja šušte vetrovi, donoseći priče iz drevnih vremena.

...u nepreglednim šumskim prostranstvima Ovčara i Kablara izvori žubore, donoseći život.

...uz sjajne ukuse domaće hrane savršeno ide mirisna rakija šljivovica.

...odmarate dušu i telo, pojite se lepotama, i hranite pogledima.

...tišina odjekuje.

Tamo gde ste nam uvek DOBRODOŠLI!

Program obilaska:

 • Obilaznicom oko Čačka ulazimo u predeo izuzetnih odlika gde je reka Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar usekla duboku klisuru poznatu pod imenom Ovčarsko-kablarska klisura. Vozeći se živopisnim predelom čućete priču o manastirima raspoređenim na padinama ovih planina koji čine skupinu pod imenom Srpska Sveta Gora. Uz pregršt zanimljivih priča, stižemo do Ovčar Banje.
 • Polazak grupe ka manastiru Blagoveštenje. Obići ćemo svetinju u kojoj se zamonašio petrijarh Pavle, posedeti na njegovoj terasici, i okrepiti se banjskom, lekovitom vodom, taman da se pripremimo za uspon koji nas očekuje.
 • Pešačkom stazom broj 4, dok koračamo kroz gustu šumu pored manastira Ilinje, popećemo se na vrh Kablara.  Pogled sa vrha „puca“ na meandre Zapadne Morave, koja se smestila između strmih litica Ovčara i Kablara. Očaraće vas pogled na Šumadiju, šumoviti Ovčar, planinu Jelicu, Čačak i brdo Ljubić.
 • Odavde odlazimo u seosko domaćinstvo u neposrednoj blizini. Domaćica nam sprema ručak od namernica koje na imanju sama proizvodi. U tišini prirodnog ambijenta sladićete se domaćim sirom, kajmakom, jajima, biće tu pršute i slanine, vruće proje i lepinja od domaćeg brašna, čačanskog pečenja i slatkih poslastica, nazdravićemo i rakijom šljivovicom.
 • Vraćamo se pešačkom stazom broj 3 do manastira Nikolje. Tu ćemo da predahnemo i da se osvežimo a onda obilazimo crkvu posvećenu Svetom Nikoli, konak kneza Miloša Obrenovića, i manastirsku suvenirnicu. Ako pomislite želju i tri puta obiđete oko starog bora, kažu da će se sigurno ispuniti.
 • Utisak sa kopna, dopunićemo uživanjem na reci. Grupa kreće na vožnju katamaranom sa pristaništa manastira Nikolje. Vozimo se meandrima Zapadne Morave do jezera Međuvršje.
 • Kraj programa

NAPOMENA:

Pešačka staza broj 4 od manastira Blagoveštenje do vrha Kablara je u konstantnom usponu i duga je oko 6km. Spada u lakše planinarske staze. Vreme penjanja je oko 2,5h.

Pešačka staza broj 3 od vrha Kablara do manastira Nikolje duga je oko 5km. Vreme spuštanja je oko 1,15 min.

Potrebno je obuti udobnu obuću, odnosno cipele za planinarenje. Odeća mora biti slojevita. Obavezno poneti vodu, voćku ili neki slatkiš. Poželjan je planinarski štap i kišobran.

Usled visokog vodostaja reke i u slučaju vremenskih nepogoda, organizator zadržava pravo otkaza vožnje katamaranom, isključivo iz bezbedonosnih razloga.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Obilaske prema program putovanja (manastir Nikolje i Blagoveštenje)
 • Etno ručak u seoskom domaćinstvu “Čvrkić” na Kablaru (meni: slatko, kafa, rakija, domaći sok, kajmak, sir, pršuta, slanina, projara, domaća pogača, salata, gulaš, slatka pita)
 • Usluga profesionalnog vodiča obučenog za planinarenje
 • Usluge profesionalnog turističkog vodiča za sve vreme trajanja putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Vožnju katamaranom u trajanju od 1h15min (deca imaju popust)
 • Prevoz do destinacije

Opšti uslovi putovanja

Pročitajte uslove ovog putovanja

Login

Najsigurniji način da pravovremeno saznate sve što vas interesuje o Vašem sledećem putovanju!

Adresa

Ježevica, Čačak, Srbija

Broj telefona

Email