Blog

USPON NA KABLAR

USPON NA KABLAR

Opis putovanja

Tamo gde...

...priroda očarava i mami u svoj raskošan hram.

...je reka Zapadna Morava, tražeći sebi put između strmih litica Ovčara i Kablara, napravila predivne krivine.

...u tišini srpskih svetinja šušte vetrovi, donoseći priče iz drevnih vremena.

...u nepreglednim šumskim prostranstvima Ovčara i Kablara izvori žubore, donoseći život.

...uz sjajne ukuse domaće hrane savršeno ide mirisna rakija šljivovica.

...odmarate dušu i telo, pojite se lepotama, i hranite pogledima.

...tišina odjekuje.

Tamo gde ste nam uvek DOBRODOŠLI!

Program obilaska:

 • Priču o Čačku započinjemo na brdu Ljubiću, uživajući u panorami grada. Boj na Ljubiću, kao polazna tačka moderne srpske istorije, otvara nam vrata grada na Moravi. Kada napustimo ovaj deo grada, pređemo Moravu, osvrnemo se na čuvenu halu košarkašog kluba “Borac” i podsetimo se slavnih košarkaških legendi, napravićemo kratko panoramsko razgledanje centralnog gradskog jezgra.
 • Zatim, idemo u jednu od najznačajnih instutucija grada koji je od davnina poznat kao izrazito voćarsko područje. U prelepom ambijentu Instituta za voćarstvo čućete tajnu čuvene „Čačanske lepotice“. Degustiraćemo najkvalitetnije rakije ovog kraja i probati ceđene sokove domaće proizvodnje.
 • Obilaznicom oko Čačka ulazimo u predeo izuzetnih odlika gde je reka Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar usekla duboku klisuru. Vozeći se živopisnim predelom čućete priču o manastirima raspoređenim na padinama ovih planina koji čine skupinu pod imenom Srpska Sveta Gora. Uz pregršt zanimljivih priča, stižemo do Ovčar Banje.
 • Kratka šetnja vodi nas do manastira Blagoveštenje u kome se zamonašio Gojko Stojčević i dobio monaško ime Pavle. Na terasici patrijarha Pavla sa pogledom na planine Ovčar i Kablar, čućete priču o životu i delu ovog skromnog i istinoljubivog čoveka.
 • Vožnja kroz stenovite tesnace i visoke useke, trasom starog „Ćire“, kroz mračne i uske tunele. Prateći tok Zapadne Morave, putem njenih meandara, uživajući u lepotama zaštićenog područja, stižemo do podnožja Kablara. Kratkom pešačkom stazom kroz šumu popećemo se na sam vrh.
 • Pogled sa vrha Kablara pre svega „puca“ na meandre Zapadne Morave, koja se usekla između strmih litica Ovčara i Kablara. Očaraće Vas pogled na Šumadiju, šumoviti Ovčar, planinu Jelicu, Čačak i brdo Ljubić.
 • Nakon uživanja u vetru koji se kotrlja sa vrhova Kablara, idemo u seosko domaćinstvo u neposrednoj blizini. Domaćica za nas sprema ručak od namirnica koje na imanju proizvodi. U tišini prirodnog ambijenta sa nestvarnim pogledom na okolinu, sladićemo se domaćim sirom, kajmakom, jajima, biće tu pršute i slanine, vruće proje i lepinja od domaćeg brašna, čačanskog pečenja i slatkih poslastica, a nazdravićemo i rakijom šljivovicom.
 • Posle ručka idemo do manastira Nikolje. Obilazimo crkvu posvećenu Svetom Nikoli, konak kneza Miloša Obrenovića  i manastirsku suvenirnicu. Ovde se ispunjavaju i želje - ako tri puta obiđete oko starog bora.
 • Utisak sa kopna, dopunićemo uživanjem na reci. Idemo na vožnju katamaranom sa pristaništa manastira Nikolje i krstarimo meandrima Zapadne Morave skroz do jezera Međuvršje.
 • Kraj programa

Napomena: usled visokog vodostaja reke i u slučaju vremenskih nepogoda, organizator zadržava pravo otkaza vožnje katamaranom, isključivo iz bezbedonosnih razloga.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta.

ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza.

ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).

Aranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika. Uz ovaj aranžman važe opšti uslovi putovanja organizatora, usaglašeni sa YUTA standardom.

Organizator putovanja Mirjana Knežević PR turistička agencija Lazena Ježevica, MB 64730614, Licenca broj: OTP A-96/2022. Prema Zakonu o turizmu organizator ima propisanu polisu osiguranja izdatu od strane Triglav osiguranje ado Beograd (osigurana suma u visini od 30.000€)

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Obilaske prema programu putovanja (brdo Ljubić, manastiri Blagoveštenje i Nikolje)
 • Poseta Instituta za voćarstvo sa degustacijom rakije
 • Etno ručak u seoskom domaćinstvu “Čvrkić” na Kablaru (meni: slatko, kafa, rakija, domaći sok, kajmak, sir, pršuta, slanina, projara, domaća pogača, salata, gulaš, slatka pita)
 • Usluge profesionalnog turističkog vodiča za sve vreme trajanja putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Vožnju katamaranom u trajanju od 1h15min (deca imaju popust)
 • Prevoz

Opšti uslovi putovanja

Pročitajte uslove ovog putovanja

Login

Najsigurniji način da pravovremeno saznate sve što vas interesuje o Vašem sledećem putovanju!

Adresa

Ježevica, Čačak, Srbija

Broj telefona

Email